четвъртък, 24 май 2012 г.

Бахрейн GP показва flipside на спонсорство

Спонсори, оран пари в формула 1 са били оставени squirming след моторни спортове владетели игнорира загриженост за правата на човека и поетапни състезанието в Бахрейн, гледани от милиони в света.

Синьо чип фирми, чиито имена adorn високоскоростни автомобили разграничили от събитието, че те не забавляват клиенти по веригата на Бахрейн международния и че решението за раса в неделя не е тяхното право.

Формула един главен Бърни Екълстоун пуснати положително СПИН раса която е широко конфискация от чужбина и става фокусен център за anti-government протестите на залива остров.

"Знаете какво казват - няма такова нещо като лоша публичност," казва Екълстоун, на спорта 81-годишният ringmaster, който го разширява от базата си европейски към по-доходоносни но политически начисляват места в бързо отглеждането на икономики.

Не всички взема такова sanguine изглед.

Група от британските политици предупреждава спонсори, те от друга да си марки от заедно със състезанието, държани в контекста на протести, насочени към решението Al Khalifa семейство.

"Въз основа на това, което сме видели в миналото, тя ще увреждане на техните reputations," казва Крис Avery, председател на борда на бизнес и човешките права ресурсен център.

"Това е трудно да се постави на парична стойност на това. Всеки от тях трябва да реши дали тази връзка с формула 1 е вредите си,"добавя Avery, чиито организация насърчава дружествата да зачитат правата на човека.

Ейвъри е разочарован, че много фирми, участващи във Формула 1 игнорира писмо, в което ги на адрес загриженост върху състезанието. Екълстоун сега е написал първата буква в групата, което ги иска допълнителна информация.

Мобилен телефон група, Vodafone, която спонсорира Макларън екипът на британските драйвери Дженсън Бътън и Люис Хамилтън, е един от няколко компании да коментират състезанието, казва тя е изпратила няма персонал до Бахрейн и са установени Макларън за своите опасения.

Томсън Ройтерс, дружеството-майка на Ройтерс, е спонсор на екипа на Уилямс формула 1. Говорител отказал да коментира.

Въпреки, че фирми, каза малко публично, кадри ясно са loathe да се види на железния път, докато ТВ beamed кадри на полицията изпичане teargas в демонстранти. Имаше много място обикновено пакетирани заградено пространство клуб, където големи пари спонсори третира изтънчена гости "лакомства" храна и жп изглед.

PR КЛОПКИ

Епизода, показва че глобални спонсорство не е еднопосочна облог и илюстрира проблеми, когато се спорт и етика.

Сред другите последните случаи campaigners, повече обезщетение от "Дау Кемикъл" за жертвите на 1984 отрова изтичане в Бопал, Индия са иззети от фирмата спонсорство на олимпийски игри на тази година да публикуват тяхната причина.

Азия ориентираната банка стандартен нает, риза спонсор на бившия британски шампион Ливърпул, повдигнати своите опасения в клуба по-рано тази година след уругвайски нападател, Луис Суарес биват въвлечени в състезанието ред.

Саймън Чадуик на Ковънтри университет бизнес училище в централна Англия, каза много компании не изглежда чрез рисковете от спонсорства backfiring.

"Това, което те са склонни да направите е да се справи с тях за отделен за всеки отделен случай," казва Ройтерс. "Когато получавате клиент Бойкотите, когато получавате ясни доказателства за хит на долната линия, която е, когато те започнат да се едно," добавя Чадуик, професор по спорт бизнес стратегия и маркетинг.

Джон Constantinou, ръководител на глобалната спонсорство и маркетинг в мобилния телефон компания, оранжево, каза компании натискат местните познания да погледна потенциалните сделки.

"По отношение на оценяването на свойство за спонсорство, ние работим с нашите локални екипи, за да се осигури ние търсим в фона на организаторите и събития," казва Constantinou, чийто фирма е спонсор на това лято Евро 2012 футболен турнир.

"Хитро бит е когато има са спортни мероприятия, където не сме база. Там ние ще действа в тясно сътрудничество с organsiers на събитието и ние трябва да сложите много вяра в тези трети страни."

Спонсори подчертават, че ползите от това, което искате да се обадите партньорства се разпростира отвъд просто вдигане на продажби в краткосрочен план. Те цитират неговото влияние върху марка съзнание, морал на персонала и способността да действа като Демонстрирайте за уменията си.

Чадуик казва, че във Формула 1, unabashed комерсиализацията на Екълстоун помогнаха да се предпазят фирми от лоша публичност.

"Културата на спорта е основно за пари," каза той. "Бърни Екълстоун да Подкарай, бури и да се бъде на светкавици проводник, защото свойството (интелектуални), той притежава позволява да стори това".

© Ройтерс

Няма коментари:

Публикуване на коментар